EVENTJES GEDULD NOG, WANT DAT BUSJE KOMT ZO…

Het idee van Scheldestore liet me niet los. Maar met een idee alleen ben je er nog lang niet. De volgende stap was het uitwerken van een visie. Waar geloven we in? En terwijl ik hierover aan het peinzen was, viel mijn mond open van verbazing. Ik zat in het gras te kijken naar de tunnelweg, terwijl ik mijn lunch uit het picknickmandje haalde. Raad eens hoeveel bestelbusjes er in één uur tijd naar Zeeuws-Vlaanderen reden om cadeautjes en andere pakketjes bij de mensen thuis te brengen? Kun je je voorstellen hoeveel dit er dagelijks zijn? Bestelbusjes van PostNL, DHL, DPD, UPS, noem maar op.

Ideaal! Online en toch lokaal

Sommige mensen denken dat ik dat jammer vind. Al die busjes die spullen uit Nederland naar Zeeuws-Vlaanderen brengen. Dat is alles behalve lokaal. En daar staat Scheldestore toch voor? Maar niets is minder waar. Want dat zou betekenen dat ik het jammer vind dat we producten kopen die we graag willen hebben. Het zou zeggen dat ik niet begrijp hoe druk sommige harde werk(st)ers het hebben, en hoe ideaal het is om dan online te bestellen. Zodat je tóch – op het nippertje – je dierbaren blij kunt maken met een cadeautje op hun verjaardag.

Anderen denken juist dat ik enorm blij word van al die pakketjes die een reis maken door de Westerscheldetunnel en verwelkomd worden door een nieuwe Zeeuws-Vlaamse eigenaar. Want waarom zou je een online platform beginnen, als je online shoppen niet waardeert? Maar ook hier geldt: je zit er helemaal naast. Want dat zou betekenen dat ik het oké vind dat teveel winkelpanden leegstaan. En dat ik niet zou beseffen wat de enorme positieve impact is van onze lokale ondernemers op Zeeuws-Vlaanderen. Denk aan het sponsoren van sportverenigingen, de leuke activiteiten die gezelligheid brengen in de winkelstraten, de directe en indirecte werkgelegenheid die gecreëerd wordt: kortom, de leefbaarheid verhoogt.

Ik zie het meer als een ontwikkeling waar we samen op in moeten spelen. Zo zal er altijd een belangrijke rol weggelegd zijn voor de fysieke winkels. Maar hoewel ik er ooit deel van uitmaakte, kan ik me geen wereld meer voorstellen zonder het internet. Daarom zie ik liever hetzelfde aantal busjes rijden door de Westerscheldetunnel, maar dan gevuld om de mensen aan ‘de overkant’ blij te maken met onze Zeeuws-Vlaamse producten. En daarom zie ik graag dat mensen een leuke verjaardag vieren, met een drankje van onze lokale handelaren, brouwerijen of stokerijen, en een cadeautje krijgen, afkomstig van de buurtwinkel. En daarom zie ik liever geen volle bestelbusjes onze kant op komen, maar grote personenbussen die dagtoeristen meenemen. Omdat zij hebben ontdekt wat onze regio te bieden heeft.

Zet de klantreis centraal – dan mag je meereizen

En of dat dan online is of offline, ach, dat laat ik lekker afhangen van de situatie. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat ik vind. Maar ik voel wel de passie om de klantreis centraal te zetten, en die klantreis zet stappen in de fysieke, en in de online wereld. En als we als Zeeuws-Vlaamse ondernemers mogen meereizen, dan komen er zeker weten minder bestelbusjes van de overkant naar Zeeuws-Vlaanderen. Weet je trouwens al hoeveel busjes het waren?